mars 15, 2006

Studentprotester i Frankrike

Franska studenter gör motstånd mot urholkad arbetsrätt för unga löntagare (under 26 år) genom bl.a. blockader och strejker. Centralt är regeringens lag om ungdomsjobb med minskat anställningsskydd. Lagen handlar om arbetsköparnas rätt att avskeda nyanställda unga löntagare efter 2 år utan motivering. En lag som lätt kan jämföras med Maud Olofssons svenska förslag om flexiblare (läs: otryggare) anställningsvillkor för unga löntagare!

Till exempel har Lilles statsvetenskapliga instutition i norra Frankrike varit avstängt sen förra onsdagen (alltså en vecka). Studenterna kontrollerar instutitionen och på andra håll i landet har flertalet intutioner blockerats i över 3 veckor och vissa i mer än en vecka. Totalt sett är 40-talet universitet i hela Frankrike delaktiga i protesterna och motståndsrörelsen är hoppfulla att kunna stoppa lagförslaget.

Intressant är också att motståndet är brett - även fackföreningarna är kritiska till lagförslaget. På lördag manar fackföreningarna tillsammans med studenterna till demonstrationer över hela Frankrike. En tydlig kamp mellan löntagarkollektivet och borgarklassen!

Inga kommentarer: