september 27, 2015

Bopriserna sjunker mest i centrum - eller mest i förorten?

De svenska bopriserna är höga och har ökat mer än i andra länder (se här och här). Historiskt sett är priserna på en hög nivå. Risken för minskade bopriser är överhängande. Men frågan är vart priserna går ned? Jag har tidigare visat att danska priserna minskade mellan 2006 och 2009, och att Köpenhamnspriserna minskade mer än övriga landet.

Men frågan är hur priserna kan tänka sig sjunka mest i dyra områden eller mest i billiga områden? 

Jag har återigen studerat ägendelägenheter och avgränsat studien till centrala Köpenhamn och postnummerområden max två mil utanför. 



Not: Femton områden är inte med i tabellen då data saknas. Vissa områden har statistik för vissa år, men bortfall för enskilda år. Bortfall enskilda år betecknas med N/A.

Tabellen är rangordnad från dyrast till billigast område. Stora nedgångar är markerade med mörkröd färg (minskning med 40 % eller mer), medelstora minskningar markerad med ljusröd färg (mellan 30 och 39 % minskning) och små minskningar markerade med beige färg (minskning med 29 % som mest). Resultatet är en generell nedgång med mellan 24 och 48 procent. Färgkodningen i tabellen antyder att rika områden inte minskar lika mycket som medeldyra och billigare områden. Figuren nedan visar samma sak men i stapeldiagramform (rangordnat med dyrast område till vänster och billigast område till höger):

















Figuren visar att de dyraste områden minskade i mindre omfattning än övriga områden. I några billiga områden (Albertslund och Ballerup) minskade priserna relativt lite. 

Priserna på boprisernas botten (2009q1) relateras i tabellen till den mest aktuella statistiken (2015q2). Mörkgrön färg indikerar stor ökning (ökning med 50 % eller mer), ljusgrön färg indikerar medelhög ökning (mellan 30 och 49 % ökning) och beige färg indikerar svag ökning (ökning med 29 % som mest). Resultatet är att man kan se att dyra områden ökat mest, följt av de medeldyra områden. 

Hur har då priserna förändrats fram till idag? I tabellen ovan kan man se att några få områden ökat, medan majoriteten av priserna minskat, vilket också visas i stapeldiagramet nedan (rangordnat med dyrast område till vänster och billigast område till höger):












Priserna har alltså ökat för flera av de dyra områdena. Medeldyra och billigare områdena har minskat med mellan 10 och 30 procent.

För att summera:

- Bopriserna minskade ungefär lika mycket beroende på om det var en ett dyrt, medeldyrt eller billigt område. Eventuellt var minskningen mindre för de dyra områdena.

- Efter boprisbotten ökade priserna mest i dyra områden, följt av medeldyra områden

- Jämför man toppen 2006 med 2015 kan man att bopriserna ökat för några av de dyra områdena. I medeldyra och billigare områden minskade priserna.
Priserna i dyra områden har alltså varit relativt beständiga på sikt (till skillnad från priserna i medeldyra och billigare områden).

--------------------------------------------------------------------------------------
Källa: Realkreditrådet. Owner-occupied flats och transaction price realized. Samt egna beräkningar.

Inga kommentarer: