oktober 03, 2015

Bostadsbristen och bostadsbubblan

I några tidigare inlägg har jag diskuterat bopriserna, speciellt utifrån historisk statistik (1,2,3,4). Många menar att den svenska bopriserna är övervärderade, några menar att priserna ska ned med så mycket som 50%.

Vad som styr då bopriserna? Man skulle kunna gruppera faktorerna i två grupper. Den ena är villkoren kring bostadssrätterna (amorteringskultur, amorteringskrav, låneränta, ränteavdrag  osv) samt utbud- och efterfrågefaktorer (hur många bostäder det finns, vart bostäderna finns, vilka bostäder som finns, hushållens disponibla inkomst och befolkningens storlek och sammansättning) samt andra faktorer (allmänna prishöjningar osv).

Frågan är här om bostadsbristen ökat och om det har någon bäring på bopriserna.

Figuren visar antalet nybyggda lägenheter och befolkningsökningen i Stockholms stad. I genomsnitt går det 2,1 personer per lägenhet  (Siffrorna är för hela riket, både hyresrätt och bostadsrätt). Antalet lägenheter har räknats upp med 2,1 personer per person för att få en koppling till befolkningstillväxten. Röda linjen i figuren visar befolkningsökningen och blå linjen antalet nybyggda lägenhet. Streckad blå linje visar de uppräknade antalet nybyggda lägenheterna.

Figur: Befolkningsökning och antalet nybyggda lägenheter. Stockholms stad. Källa: Stockholms stads statistik (länk 1 , länk 2). 



















På 80-talet var befolkningsökningen lägre än ökningen av nybyggda bostäder. Efter 1992 har befolkningen ökat mer än nybyggda bostäder (med undantag för några år i början av 00-talet då lägenheterna ökade mer än befolkningen). Bostadsbristen har alltså blivit större sedan början på 90-talet.

Hur är detta kopplat till bostadspriserna? I början på 90-talet kraschade bostadsmarknaden - priserna minskade för att sedan börja öka igen under 1996. Det finns ett resonemang om att bopriserna på lång sikt pendlar kring inflationen (allmänna prisökningar) alternativt pendlar kring den disponibla inkomsten. Dessa faktorer påverkar antagligen bopriserna ganska mycket, men resonemanget att priserna kommer korrigeras ned mot inflationen eller ned mot ökningen av disponibel inkomst är inte självklar. Antagligen kan en del av prisökningen förklaras med att att efterfrågan på bostäder inte möts av ett tillräckligt stort utbud av bostäder. Ökningen av bopriserna är alltså i någon mån rationell utifrån "bostadsbristen". Frågan är dock hur mycket bostadsbristen kommer hålla tillbaka storleken på boprisfallet? Svaret på frågan är svår att svara på då fastighetskraschen på 90-talet inte föregicks av ökande bostadsbrist utan av minskande bostadsbrist.

4 kommentarer:

Gustav Holst sa...

Ytterligare en tanke. Du verkar titta rätt mycket på bostadspriser och -marknaden: Som det ser ut kan man undra om det inte mer är förväntningar ("det kommer inte gå ner", "det är en bra affär att köpa") och kultur (det anses viktigt att äga bostaden, det är inne att ha en fin bostad etc) som driver priserna, mer än en relativ brist (som förstås också spelar roll). Priserna kanske därmed kommer stiga närmast tills man når gränsen för betalningsförmågan eller i alla fall lånemöjligheten (många har väl redan en sån situation i princip). För att uppfattning om prisfallet vid ev. kris får man i så fall titta på det - hur ser en potentiell kris ut, och vad kommer då betalningsförmågan att vara.
Sen kan man väl i och för sig vänta sig att marknaden åtminstone initialt kommer överreagera.
Långsiktigt torde den kulturella faktorn (hur stor andel av vår inkomst är vi beredda att lägga på vårt boende) i kombination med relgeringar (ex. hur mycket vi får låna), avgöra prisnivåerna. I och för sig ger väl bostadsprisökningar också visst tryck uppåt i inflation (direkt eller indirekt), men det torde ha en mer "utspädd" effekt än ovanstående faktorer.

Gustav Holst sa...

Om man är ett byggnadsföretag borde man alltså mest titta på vad vi kommer vara bredda och har möjlighet att betala i framtiden.

Gustav Holst sa...

Här också en rätt intressant debattartikel om ett närliggande område.

http://www.dn.se/debatt/riksbankens-berakning-av-hushallens-skuld-haller-inte/

Gustav Holst sa...

Victor, apporpå detta. Vore det inte intressant att kolla på om det är nån skillnad i aktuell amorteringsgrad och den som skulle påtvingas folk utifrån amoteringskravet? Säger ju en del om hur stort värdeminskning som amoteringskravet kommer innebära för aktuella bostadsägare.
Med vänlig hälsning /Gustav