september 06, 2006

Implicerar överskottsmålen minskande skattemoral?

Det sägs att skattemoralen blir sämre och sämre. Det är nog sant. Fler och fler jobbar svart och skatteplanerar (t o m affärsdrivande statliga bolag). Men varför blir moralen sämre?

"För höga skatter!" svarar en person som röstar på högeralliansen. Den "opolitiske" och "neutrala" nationalekonomen intygar: "Så är det. Jag har en konkret modell på det. Skattekilar är också betydelsefulla". (Men att han inte har empirisk forskning som i någon större utsträckning stödjer det vill han inte berätta..)

Men är detta verkligen en rimlig och heltäckande förklaring? Inte då. Skattekvot (totala skatteintaget i förhållande till statens samlade inkomster) och skattemoral har iofs troligen ett samband, men man måste också ta hänsyn till hur skattepengarna används och OM de används.

Idag tas en hel del pengar in, men inte alla används. Vi har sen en tid ett sparande i statsbudgeten på två procent i genomsnitt. Pengarna används iställer för att spekulera på börsen och liknande. Och sparande i sig gör inte samhället rikare, endast arbete, produktivt arbete gör samhället rikare (Marx skulle säga att värde skapas när pengar ackumuleras och produktivt arbete utförs). Att hålla uppe arbetslösheten genom att spara gör alltså samhället fattigare än det skulle varit om man använt pengarna i det offentliga i form av satsningar på välfärden (ni vet skola, vårdtjatet..) eller i form av offentliga investeringar (t.ex. förbättrade kommunikationer, utbyggda bredbandsnät, bostäder så folk kan flytta och byta jobb lättare).

Johan Ehrenberg skriver ganska bra om skattemoral, överskottsmål osv. (s. 20-23).

Inga kommentarer: