september 19, 2006

Alliansen vann - folk går i landsflykt

Högeralliansen vann valet. Det mycket pga. att högern tryckte på punkter som traditionellt är socialdemokratiska (som ex. arbetsfrågan). Socialdemokraterna har i princip sedan explosionen av arbetslöshet i början av 90-talet fortsatt att föra en nyliberalt inriktad ekonomisk politik. Låg inflation före låg arbetslöshet, höga offentliga överskott istället för en statsbudget i balans på LÅNG sikt.

Det som att skjuta sig i foten att säga att jobben kommer. Det finns inga irrationella ekonomiska lagar obundna av tid och människors specifika agerande. Hoppas också att förlusten gör att Socialdemokratin begår självkritik. Hade de fört en rejälare vänsterpolitik så hade det varit mycket svårare för högerpartierna att kritisera socialdemokratin utifrån krav som full sysselsättning och misär. Alla skulle tydligen inte med..

Och för vissa blir det landsflytt. Jag flyr till oljeparadiset Norge och söker jobb. Full sysselsättning - arbete åt alla! "I Norge är det inte arbetgivarnas marknad" som min arbetsförmedlare uttryckte det. Vore just om det finns något arbete med fokus på ekonomisk politik!

Inga kommentarer: