Arbetarklassen i sverige har historiskt kunnat kämpa till sig hyfsat höga löner och bra arbetsvillkor. Detta har inte genomförts utan att kapitalet fått en rejäl del av kakan. Kapitalet (och speciellt de mest lönsamma produktionsenheterna - oligopolföretagen) ville inte ta konsekvenserna av klasskamp under de gyllene årtiondena efter andra världskriget. De ville inte att kampen mellan intressena skulle ge upphov till "tidsförluster" för dem (som t.ex. strejker), utan gick med på högre löner, så länge som de fick hög avkastning. Men när konkurrensen mellan kapitalister ökar så blir företagen tvugna att hålla tillbaka prisökningarna på sina produkter. Detta innebar minskade profitnivåer. Då är den självklara frågan för kapitalet: Hur höja profiten i förhållande till investeringarna?
Svar: Globalisering! För att kunna sänka löneutbetalningarna började kapitalisterna hota om att flytta sina fabriker utomlands. Effekterna är tvåfaldiga. Kapitalisterna kan genom att flytta produktionen till ett låglöneland sänka sina arbetskraftskostnader. Men globaliseringen också som ett effektivt hot mot de anställda, arbetarna kan tänka sig att sänka sina löner för att deras jobb inte ska flytta utomlands. Men varför har vi då kvar vissa produktionsenheter? Varför flyr inte alla företag utomlands? Är de altruistiska? Vill göra något gott för sverige?
Svar: Ja, de kan nog vara altruistiska som personer och ja de kanske gillar sitt hemland (se här!). Svaret är snarare att de agerar utifrån sin position i kapitalackumulationssystemet och vill helt enkelt överleva som kapitalister (och inte tvingas lönearbeta). Eftersom de vill upprätta sin levnadsstandard och föröka sin rikedom flyttar de produktionen utomlands. Men, arbetsköparen träffar också på svårigheter vid utlandsflytt. Längre transporter, sämre infrastruktur och att kostnaderna för "korruption" avsevärt ökar är exempel som de möter. Samtidigt är kostar själva flytten och omstruktureringen en hel del. Förutsättningen är således att skillnaden i lön är mycket omfattande så att kapitalisternas vinster i och med lägre arbetskraftskostnader överstiger kostnaderna för omstrukturering, sämre infrastruktur, korruption och ökade transporter.
Hur påverkar globaliseringen de semiperiera ländernas? Mer om globalisering i nästa inlägg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar