augusti 28, 2006

Det gamla arbetarpartiet och det nya

Har fått hem lite valmaterial och röstlappar i brevlådan. Socialdemokraterna är det traditionella arbetarpartiet och Moderaterna, i alla fall enligt de själva, det nya. Vilka är då de som ställer upp för de olika partierna? Ifrån vilka yrkeskategori kommer de? Jag har valt att kolla på Skåne län södras tio första riksdagskandidater från de båda partierna.

Att Moderata samlingspartiet har höginkomsttagare på valbar plats kanske inte är speciellt konstigt. Det är en docent, en byggnadsingenjör, en ekonom, en tullinsektör, ytterligare en (civil)ekonom, en utvecklingschef, en skogsägare och en kriminalinspektör. Denna rad av högstatus- och höginkomstyrken samt personer med mycket kapital är inte speciellt överraskande. Däremot är personalsekreterare och socialsekreterare exempel på tjänstemän som skulle kunna placeras in i arbetarklassen. Deras inkomster är inte speciellt höga och de har kanske inte speciellt mycket makt över andra och över sitt eget arbete.

Kandidater från arbetarklassen? Knappast. Kan ett arbetarparti representeras av personer från övre medelklass/överklass? Tveksamt..

Slutsats: Nä, högerparti i borgeosins intresse.

Socialdemokratiska arbetarpartiet måste väl vara ett arbetarparti? Det står det ju i namnet! Hur lätt som helst! Nja, kanske inte. Om vi återgår till metoden ovan: Vilka yrken har kanditerna? Fyra är riksdagsledarmöter, ett statsråd, en studieombudsman, ett oppositionsråd, en barnskötare, en studerande/lärare och en studerande. Alltså sex politiker eller liknande, två studerande och en arbetare. Alltså ungefär lika många från arbetarklassen som Moderaterna! Flertalet är, till skillnad från Moderaterna, politikerklass. Dock kan fritidspolitikerna vara svåra att dela in i fack, likaså studenter.

Slutsats: Lika litet arbetarparti som Moderaterna. Snarare politiker- och byråkratparti, men kanske inte lika mycket borgarklassparti som Moderaterna.


P.S Jag ser fram emot Moderaternas nästa kampanj:

Lika lite arbetarklass som Sossarna.

- Är du övre medelklass så gynnar vi dig.

- Är du arbetarklass så kan du lika väl rösta på oss - det blir bra för oss ändå.

1 kommentar:

Ola D Svedin sa...

Hur hanterar du då Skånes Självständighetsparti? De är ju alla Barsebäcksuppstartare, eller liknande. Den sociala stratifieringen är svår att göra utan tillräckligt mycket information.