augusti 10, 2006

Bostäder eller Bostadsbrist?

Vi lever i ett samhälle där de med pengar och kontakter har det ganska bra. Detta gäller även bostadsmarknaden. Den funkar i och för sig ganska bra. För vissa! Företagen på byggmarknaden tjänar pengar och konsumenterna med kapital har möjlighet att köpa sig förbi bostadsköer genom att köpa bostadsrätter. Andra har det sämre. De måste förlita sig på att de som äger hyreshus är goda människor och hyr ut till dem som inte har fast jobb eller bra referenser. Detta är något som dels drabbar många unga och stora delar av arbetarklassen.

Inte ens kommunala bostadsbolag som vi äger tillsammans, är annorlunda. Även de är ute efter att tjäna pengar och ”screena” marknaden efter lönsamma hyresgäster. Sen när är inte ett bra boende åt alla en mänsklig rättighet?

Det borde byggas mer bostäder, och en rimlig bostadsstandard borde vara tillgänglig åt alla. Bygg efter människors behov av bra bostäder istället för lyxlägenheter som uppfyller marknadens behov av höga vinster. Tillväxt i sig är inte eftersträvansvärd för vanligt folk, men en nödvändighet för kapitalet. En hållbar tillväxt som utgår ifrån uppfyllandet av kvalitativa mål (som bra bostäder åt alla) kan däremot något att bygga samhällsekonomin på. De kommunala bostadsbolagen borde fokusera mer på vad som är bra för samhället som helhet, inte enbart på kostnadsminimering och monetära vinster. Införandet av en kommunala bostadsförmedlingar på områden med bostadsbrist skulle också underlätta för vanligt folk och innebära att alla får lika möjligheter att erhålla bostäder (liberala principer med andra ord!). Vilken bostadspolitik tjänar folkflertalet på? Vänsterpolitik eller Högerallianspolitik?













Denna vackra bild föreställer mina föräldrars sommarstuga (appropå bostäder). Den byggde far min med sina egna händer. Materialet är själplockat och självsågat. Spiken är utformad i grannens hobbysmedja. En proletär boning utan alienerad och exploaterad arbetskraft! Detta är det kommunistiska (eller snarare syndikalistiska) idealet!


Foto: Farsan Ståhl

Inga kommentarer: