Med anledning av min tidigare bloggpost angående möjligheterna till höjda skatter och reformernas eventuella rättvisefokus är det intressant att läsa Ankarloos senaste artikel i ETC.
I artikeln jämför han den statligas skattens andel av BNP 1989/90 med andelen 2004/2005. Den statliga skattens andel av BNP var då 8 % jämfört med dagens 2 %. Hade vi bibehållit den höga statliga skatten hade vi haft 150 000 000 000 kr mer i stadskassan som härstammar från den statliga skatten (allt annat lika) !
Ytterligare en intressant utgångspunkt Ankarloo har, är att det är skattesänkningsförespråkarnas uppgift att motivera sänkningen av den statliga skatten, inte våran uppgift att bevisa det negativa med skattesänkningar!
I artikeln förespråkar författaren dessutom att ett lämpligt förhållningssätt är att vänstern borde verka för en skatterefom som baseras på rättvisa och jämlikhet. Höj den statliga skatten. Återställ standarden i socialförsäkringssystemen, sänk egenavgifterna, undvik höjningar av(eller sänk rentav) kommunalskatt och moms. Dessutom ökar möjligheterna för att öka offentlig konsumtion (såsom vård och omsorg).
Det vi bör göra är alltså att INTE lyssna på vad borgeliga ekonomer och massmedia vill! Men läs gärna Ankarloos artikel.
1 kommentar:
Jo, den var mycket bra den där ETC-artikeln!
Skicka en kommentar