januari 30, 2006

Manifestation mot studieavgifter

Idag presenteras en utredning av regeringens utredare Erland Ringborg, som behandlar hur man ska införa studieavvgifter i högskolan för icke-EES medborgare. I och med detta har vi i VSF Lund genomfört en manifestation genom att (likt Martin Luthers 95 teser) spika upp "10 teser mot studieavgifter" på Universitetshuset i Lund . Syftet med det hela var att belysa avgiftsutredningen och att den breda massan ska kunna få information om de negativa effekter som införande av studieavgifter kommer få för folkmajoriteten.

Fler bilder hittar ni på min andra blogg.



UPPDATERING 2/2: Artikel i Flamman om manifestationen.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Bra aktion - men borde ni inte ha spikat era teser på Domkyrkans huvudentré?

Victor Ståhl sa...

Syftet med att spika upp på Universitetshuset var att belysa att man inte ska kunna köpa in sig en utbildning, utan att högre utbildning ska alla, oavsett plånbokens storlek, lika stor tillgång till.

Luther protesterade mot att kunna köpa sig in i himmelen. I det fallet var en kyrkoport rätt ställe, men i detta fall var Universitetshuset rätt forum (trycka på rektor Göran Bexell att ta avståpnd från studieavgifter).

Anonym sa...

Kanske vore det en vettig idé att införa studieavgifter även för svenska studenter? Man tänker då två gånger innan man betala för att utbilda sig till något man inte får jobb som. Det är också så att det är mest människor med välbeställda föräldrar som utbildar sig, alltså kan subventionerad utbildning ses som omfördelande från fattig till rik.

Ett argument mot skulle vara att den sociala snedrekryteringen skulle öka. En fråga är dock: Är den sociala snedrekryteringen större i länder med mindre subventionering än i Sverige? I så fall hur mycket?

Victor Ståhl sa...

Jag har lagt upp en debattartikel på bloggen som jag och en kamrat har skrivit. Vore trevligt om disskusionen om studieavgifter vara eller icke vara forsätter där.

Niklas: Vore trevligt och forsätta bråka där;) Du kan ju lägga in ditt existerande inlägg nedan om du vill.