juni 01, 2007

Facket som motkraft mot högervridningen

K-G Hammarberg, Per-Erik Granström och Lennart Lindgren har med en eminent insändare i senaste numret (07/nr6) av Transportarbetaren. Dessvärre verkar inte tidningen finnas på webben..

Författarna menar att vänsterblocket förlorade valet eftersom partierna till vänster och LO misslyckades med att påvisa vad borgaralliansens jobbpolitik leder till - måttlig eller ingen effekt på sysselsättningen och försämringar för de arbetande i form av bl.a. sänkt ersättningsnivå i a-kassan och höjda fackföreningsavgifter (och alla negativa effekter det i sin tur medför).

Det unika i artikeln är att den syftar framåt. Inte bara det vanliga - borgarna är elaka (och vi andra är passiva). När nu borgarna lägger ned Arbetslivsinstitutet så föreslår de en facklig stiftelse för arbetsmarknads- och arbetslivsforskning. Och utbyggd kvalificerad utbildning för förtroendevalda och anställda inom fackföreningsrörelsen som motvikt mot näringslivsanknutna tankesmedjor, forskningsinstitut, uppdragsforskning och näringslivets inflytande över högskolor och gymnasier.

Det är dags att gå till handling. Fina ord räcker inte till. Eller som en skäggig gammal gubbe en gång sa:
Varje reellt steg framåt är mera värt än ett dussin program.
Deras idéer är kanske också mer stabila än att förlita sig på välfärdsstaten - varje gång borgare kommer till makten kan de riva ned det vi byggt upp. Vi måste bygga upp starka fästen också utanför parlamenten för stå bättre rustade i intressekonflikten mellan arbete och kapital.

Inga kommentarer: