februari 06, 2006

Religion och ränta

Många av de stora politiska och religösa ledarna som Moses, Jesus, Muhammed, Luther, Zwingli och Gandhi har försökt att minska de sociala orättvisorna genom att förbjuda räntebetalningar. (från Margit Kennedys "Ekonomi utan ränta och inflation")

Det är intressant att läsa att religösa läror från skilda religioner har en liknande syn på räntebegreppet: Det är omoraliskt att ta ränta (dvs. tjäna pengar på andras arbete).

Vidare nämner Kennedy att de katolska påvarnas förbud mot att ta ut ränta gjorde att det judiska folket blev de ledande bankirerna i Europa. Således lämnades "det moraliska problemet" över till judarna. Judarna i sin tur fick inte, enligt sin religion, ta ut ränta från sina egna. Dock var det ok att ta ut ränta från andra icke-judiska folk. En annan religion, islam, har också förbud mot ränta. Där får inte långivaren ta ut ränta, men däremot har långivaren rätt att få ett delägande i låntagarens affärsprojekt och har också rätt till att få del av de framtida vinsterna.










Vad anser killarna i "The kristet utseende" om ränta tro?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Om jag lånar ut pengar till någon istället för att satsa dem på något projekt genom vilket jag kan tjäna pengar så vill jag ha ränta. Hade jag inte lånat ut pengarna så hade jag kunnat använda dem på ett sätt så att deras värde ökade.

Vad skulle effekten bli av att ta bort räntan?

Victor Ståhl sa...

Det intressanta med boken jag läser är att många av "förnyarna" eller "högern" inom Vänsterpartiet och andra frihetliga socialistiska krafter och miljönissar skulle gilla Kennedys bok nämnd ovan. Offentligt ägande av det mesta men företag fotsätter fungera ungefär som förut (folk får bruka resurserna, dvs självförvaltning). Samtidigt så får INDIVIDEN mer makt (till skillnad från att RENTIERN idag har en massa makt), vilket du borde gilla om jag förstått dig rätt.

Kennedys förslag är att man får betala en avgift om man lånar pengar och får en belöning om man lånar ut pengar. Alltså lite som ränta fast avgifterna är lika för alla. Återkommer med en ny bloggpost när jag har läst hela boken och kan ta upp helhetsinnehållet och även en eventuell kritik.

Niklas, är det din kritik om system utan ränta inte kan fungera eller menar du att det inte är eftersträvansvärt? Personligen tror jag att ett sådant system är möjligt , men mer osäker om det är eftersträvansvärt. Klasslösa samhället kommer ju inte utan att man tar bort räntan.

Anonym sa...

Det kanske kan funka men jag är väl lite tveksam. Förstår inte riktigt att räntan skulle vara boven.

Anonym sa...

Utan ränta, och sånt.

Victor Ståhl sa...

Jo, jag har läst endel om JAK. Ska nog skriva en post om räntefri ekonomi senare. Har läst Kennedys "Ekonomi utan ränta och inflation" som är ganska intressant.