Pariskommunen av Karl Marx är på sina ställen ganska intressant. Pariskommunen skillde sig också på många sätt (i positiv bemärkelse) från hur de realsocialistiska länderna fungerade.
"Kommunen, utropar de, vill avskaffa egendomen, grundvalen för all civilisation! Mycket riktigt, mina herrar, kommunen ville avskaffa den klassegendom som förvandlar de mångas arbete till rikedom för ett fåtal. De hade för avsikt att expropiera expropriatörerna. Den ville göra den individuella egendomen som förvandlar de mångas arbete till verklighet genom att förvandla produktionsmedlen, jorden och kapitalet, som nu framför allt är medlen för slaveri och utsugning av arbetet, till enbart verktyg för det fria och associerade arbetet. Men detta är kommunismen, den "omöjliga" kommunismen." (1978; s.73)
Jag tolkar stycket ovan som att det är klassegendomen (dvs. det kapitalistiska ägandet av produktionsmedeln), som den fungerade då (och fungerar idag), som är det stora problemet. Däremot borde privatpersoner kunna äga produkter som har ett bruksvärde för personen i fråga och inte används i mervärdeproduktion.
PS. Kolla gärna Veckans Marx citat 1 och Marxcitat 2.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar