april 14, 2006

Tradition i påsk




Häromdan tog jag en sväng på stan. Kollade lite efter smycken så här i påsktider. Vi hade tänkt att unna vår gemensamma piga i korridoren någoting extra. Tydligen ska det vara silver som gäller nu!



Härligt också att fler och fler annamar friheten, fredens och välståndets symbol. Hur bra skulle inte världen vara att leva i om alla tog till sig denna godhetens välsingnelse?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med pigorna på smålands nation är ganska intressant. Det måste vara svårt att inte ha ett feodalt förhållande till en person som arbetar med att städa ens eget hem.

Och det här med att "unna henne något extra"... Det känns überfeodalt.

Victor Ståhl sa...

Jag tycker att det här är ett sånt där gränsdragningsproblem. Vart börjar hemmet? De städar ju bara korridoren och köket, vilket måste ses som en del av det offentliga rummet. Och så gynnar vi ju tillväxten och jobben och så!

Anonym sa...

Om jag som bor i korridor skulle anställa någon för att städa min hall och mitt kök (som sammanlagda är mindre än 10 kvadratmeter) så skulle det vara på fel sida om gränsen. Om man bor i korridor så delar man förvisso köket med ett antal andra människor, men det är ändå en del av hemmet.

Vore det inte enklare att se till så att folk städar själva? Detta kanske är svårt eftersom smålands-folket enligt en undersökning företagen en sen lördagskväll mest är akademikerungar, som kan tänkas se ner på städning. (Jag har bara lite fördommar om borgare)

Doktor Kosmos har uttryckt det på ett bra sätt:
Din fina solidarisering
En tuggummitatuering
Nog är du en fet posör
En liten radhusrevoltör

Anonym sa...

"Om jag som bor i lägenhet" skulle det stå där i början...

Victor Ståhl sa...

Doktor vänster - min favorit på Evas story. Grym text! Får kontra med en annan Kosmos-låt:

"Kan vi inte en gång för alla göra upp med den socialistiska adelskalendern den som säger: det är finare att jobba på stålverk än att ha ett fint hem" (Doktor Kosmos - Å vem fan är du?)

Kontenta av låten: Alla lojala behövs om en omdaning av samhället ska bli möjligt.

Anonym sa...

Helt klart behövs alla lojala i kampen för det socialistiska samhället. Men hur lojalt är det att praktisera feodalism?

Victor Ståhl sa...

Det vi gör är att stimulera efterfrågan på städtjänster och på så sätt upprätthålla sysselsättningen i samhället. Det i sig förbättrar några arbetarklasspersoners situation.

Förstår inte varför vi har den här disskusionen.. Min bloggpost var ironisk och vill visa på hyckleriet på Smålands, men främst på att smyckesbutikerna är konservativa och bibehåller ett gammaldags könsideal. Sen kan man ju ifrågasätta min och Smålands nations moral..

Anonym sa...

Jag kan nog erkänna att mina inlägg i diskussionen också har vissa drag av ironi, och din poäng gick definitivt fram i inlägget...

Men rent principiellt så ställer jag mig ändå frågande till städerskorna på smålands.

Victor Ståhl sa...

Jo, jag tycker också att det är fel att ha städerskor som städar upp vår skit. Och många tycker som mig. Men jag kör mitt gamla vanliga (borgeliga) ekonomiska argument om att vi inte har några incitament att förändra vårat beteende. Om kostnaden av en tjänst drabbar kollektivet (som i detta fall) verkar det som man inte har mycket att vinna av att beteendeförändringar. Därigenom skulle en avgift på dem som inte kan städa själva (och därför måste hyra in pigor) göra att de får större incitament att förändra sitt beteende. Varför ska nationen vara "solidarisk" och betala hela priset för en sån sak? De pengarna skulle kunna användas till bättre saker som
renoveringar och liknande långsiktiga investeringar (eller hyressänkningar).

Oroväckande att ett sånt här resonemang verkar fungera:(

Anonym sa...

åååh, vad ni är pinsamma!