augusti 28, 2006
Det gamla arbetarpartiet och det nya
Att Moderata samlingspartiet har höginkomsttagare på valbar plats kanske inte är speciellt konstigt. Det är en docent, en byggnadsingenjör, en ekonom, en tullinsektör, ytterligare en (civil)ekonom, en utvecklingschef, en skogsägare och en kriminalinspektör. Denna rad av högstatus- och höginkomstyrken samt personer med mycket kapital är inte speciellt överraskande. Däremot är personalsekreterare och socialsekreterare exempel på tjänstemän som skulle kunna placeras in i arbetarklassen. Deras inkomster är inte speciellt höga och de har kanske inte speciellt mycket makt över andra och över sitt eget arbete.
Kandidater från arbetarklassen? Knappast. Kan ett arbetarparti representeras av personer från övre medelklass/överklass? Tveksamt..
Slutsats: Nä, högerparti i borgeosins intresse.
Socialdemokratiska arbetarpartiet måste väl vara ett arbetarparti? Det står det ju i namnet! Hur lätt som helst! Nja, kanske inte. Om vi återgår till metoden ovan: Vilka yrken har kanditerna? Fyra är riksdagsledarmöter, ett statsråd, en studieombudsman, ett oppositionsråd, en barnskötare, en studerande/lärare och en studerande. Alltså sex politiker eller liknande, två studerande och en arbetare. Alltså ungefär lika många från arbetarklassen som Moderaterna! Flertalet är, till skillnad från Moderaterna, politikerklass. Dock kan fritidspolitikerna vara svåra att dela in i fack, likaså studenter.
Slutsats: Lika litet arbetarparti som Moderaterna. Snarare politiker- och byråkratparti, men kanske inte lika mycket borgarklassparti som Moderaterna.
P.S Jag ser fram emot Moderaternas nästa kampanj:
Lika lite arbetarklass som Sossarna.
- Är du övre medelklass så gynnar vi dig.
- Är du arbetarklass så kan du lika väl rösta på oss - det blir bra för oss ändå.
Arbete eller Bidrag?
Arbetaren: Nä, arbetsfria inkomster måste vara att föredra framför att arbeta och slita för sitt uppehälle (Det är ju jobbigt!). Synd bara att man inte har så så mycket arbetsfria inkomster så man kan leva på det.. Så jag antar att det blir till att sälja sig oavsett man vill det eller inte. Men på den politiska [röst]marknaden säljer jag nog mig inte. Soffan duger bra iår också. Det är så man protesterar mot kapitalismen.. Genom att sluta sälja sig.
augusti 27, 2006
Ny blogg: Foto, morot och pilsner
"En sida med de tre element. Foto för just det - foton. Morot för någoting som gräsätare kan äta. Pilsner symboliserar vätskan - Alltifrån olivolja till persikoöl. Vätskan har också ett visst samband med sport (och då fotboll framförallt)."
Dock kommer jag fortsätta med det proletära och det politiska på denna blogg. Alltså här blir det konkret och räta vinklar. På den nya sidan blir det kråkvinklar, kråkor och flumigheter samt en och annan rövinsfläck.

Nya bloggen. Flum für alle!
de Vylder om finansfolk
"Vi ser också hur finansmarknadens växande roll avspeglas i massmediernas nyhetsrapportering. Trots att jag själv är nationalekonom har jag på senare år fått allt svårare att intressera mig för ekonominyheterna, som allt oftare påminner om veckotidningarnas bantningstips. En skillnad är dock att bantningstipsen är mer tillförlitliga än de så kallade finansanalytikernas börskommentarer och placeringstips." (Tobinskatten, 2001 s. 114)
augusti 15, 2006
Globalisering 1
Svar: Globalisering! För att kunna sänka löneutbetalningarna började kapitalisterna hota om att flytta sina fabriker utomlands. Effekterna är tvåfaldiga. Kapitalisterna kan genom att flytta produktionen till ett låglöneland sänka sina arbetskraftskostnader. Men globaliseringen också som ett effektivt hot mot de anställda, arbetarna kan tänka sig att sänka sina löner för att deras jobb inte ska flytta utomlands. Men varför har vi då kvar vissa produktionsenheter? Varför flyr inte alla företag utomlands? Är de altruistiska? Vill göra något gott för sverige?
Svar: Ja, de kan nog vara altruistiska som personer och ja de kanske gillar sitt hemland (se här!). Svaret är snarare att de agerar utifrån sin position i kapitalackumulationssystemet och vill helt enkelt överleva som kapitalister (och inte tvingas lönearbeta). Eftersom de vill upprätta sin levnadsstandard och föröka sin rikedom flyttar de produktionen utomlands. Men, arbetsköparen träffar också på svårigheter vid utlandsflytt. Längre transporter, sämre infrastruktur och att kostnaderna för "korruption" avsevärt ökar är exempel som de möter. Samtidigt är kostar själva flytten och omstruktureringen en hel del. Förutsättningen är således att skillnaden i lön är mycket omfattande så att kapitalisternas vinster i och med lägre arbetskraftskostnader överstiger kostnaderna för omstrukturering, sämre infrastruktur, korruption och ökade transporter.
Hur påverkar globaliseringen de semiperiera ländernas? Mer om globalisering i nästa inlägg!
augusti 10, 2006
Bostäder eller Bostadsbrist?
Denna vackra bild föreställer mina föräldrars sommarstuga (appropå bostäder). Den byggde far min med sina egna händer. Materialet är själplockat och självsågat. Spiken är utformad i grannens hobbysmedja. En proletär boning utan alienerad och exploaterad arbetskraft! Detta är det kommunistiska (eller snarare syndikalistiska) idealet!
Foto: Farsan Ståhl